היתרים לפיצול דירות
שר הפנים אלי ישי חתם בתאריך11.6.2011 על תקנות המאפשרות פיצול דירות. התקנות יאפשרו לפצל דירות קיימות ודירות בתוכניות שאושרו ובנייתן טרם החלה. במשרד הפנים עדכנו כי הלחץ על אישור התקנות הגיע בשל העלייה במחירים ומצוקת הדיור בארץ.
על פי הנתונים שהוצגו במועצה הארצית לתכנון ובנייה עולה כי בעשור האחרון חלה התייקרות במחירי הדיור להשכרה בשיעור של 40%, כאשר עלויות השכרה
לתוספת חדר נוסף מעל 3 חדרים הינה בשיעור ניכר. עם זאת, בעשור האחרון חלה עלייה משמעותית במספר הדירות הגדולות ששטחן עולה על 140 מ"ר, הן בשל העלייה בסטנדרט הבנייה והגדלת שטחי השירות והן בשל מדיניות הרשויות המקומיות המעודדות בניית יחידות דיור גדולות במטרה למשוך אוכלוסיות חזקות. מהנתונים עולה כי רק 17% מיחידות הדיור שנבנו בעשור האחרון הן בנות 3 חדרים ומטה, כאשר שאר הדירות הן דירות בנות 4-6 חדרים.
מאידך, מחקר שנערך במשרד הפנים מצביע על מגמת גידול של משקי בית קטנים שבהם מתגורר דייר אחד או שניים. מספר משקי הבית הקטנים גדול במיוחד בערים תל אביב וחיפה (60-70%), וגם בירושלים (37%). לאור זאת המסקנה שהגיעו אליה היא כי הצורך בבניית יחידות דיור קטנות בכל הארץ גדל.
בהתאם לתקנות החדשות שאושרו לוועדות המקומיות לתכנון ובנייה, תינתן סמכות למשך 5 שנים למתן היתר לפצל דירות קיימות לדירות קטנות. התקנות מגבילות את הרשויות במתן היתרי פיצול לדירות הקטנות מ-30 מ"ר ובתנאי ש-75% מבעלי הקרקע נתנו את הסכמתם. ההיתר ינתן בהתאם לחוות דעת מהנדס העיר, שלא יוכל לאשר פיצול בלמעלה מ-30% מהדירות בבניין. בנוסף ניתן יהיה לפצל 20% מהדירות שבתכנון ממשלתי שאושרו וטרם מומשו באמצעות הליך מקוצר בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה.