כמה מילים על ביטול צו ההריסה
על פי חוק תכנון ובנייה, בית המשפט יורה על ביטול צו הריסה רק במידה שהשתכנע כי השימוש שנעשה במקרקעין, או העבודות שנעשו עליו, אכן בוצעו כדין. לחילופין, בית המשפט צריך להשתכנע כי הדרישות למתן הצו לא התקיימו או שנפל איזה פגם חמור בצו עצמו שבגינו יש לבטלו.
בהמשך נסקור מספר דוגמאות המאפשרות לקבל ביטול צו הריסה שיפוטי. לפני כן, נציין כי לפי החוק אם ניתן ביטול צו הריסה ובית המשפט קבע שמלכתחילה לא היה מקום להוציאו, הרי שמי שנגרם לו נזק בצו זה יכול בהחלט להיות זכאי לפיצויים. מאידך, אם הבעיה היחידה הייתה גם בהסמכה או במינוי של הגורם שהוציא את הצו, הרי שידו של בית המשפט תהיה קפוצה בקביעת פיצויים.
אין חולק שצו הריסה מנהלי נחשב לאחת הסנקציות החמורות ביותר שניתן להטיל בגין ביצוע עבירת בנייה. לפיכך, מי שהוטל עליו צו הריסה, יעשה בדרך כלל כמיטב יכולתו להביא לביטול הצו על ידי בית המשפט ולבינתיים, גם לקבל צו לעיכוב ביצוע צו ההריסה וזאת עד לקבלת החלטה בבקשה לביטולו.
עיכוב של צו ההריסה
בקשה לביטול צו הריסה מנהלי או בקשה להארכת מועד לביצוע צו הריסה צריך להגיש לכל המאוחר בתוך מספר ימים בודדים מיום שבו נודע לכם על הוצאת הצו. יש להדגיש כי הצו אינו חייב רק להימסר כדין כמו בכל הליך אזרחי, אלא במקרה זה ניתן להסתפק בהדבקתו על דלת או קיר חיצוני במקום בולט לעין. לאחר מכן, מרגע שהגשתם את הבקשה יש לדון בעיכוב או בביטול בתוך שבעה ימים, כאשר בית המשפט יכול לקבל בקשה לעיכוב ביצוע צו הריסה ולהורות על עיכוב למשך חמישה עשר ימים או לתקופה ארוכה יותר אם אתם ו/או עורך הדין המייצג אתכם תהיו נוכחים בדיון. יחד עם זאת, עצם ההוראה על עיכוב העבודות אינה מבטלת בפני עצמה צו הריסה מנהלי.